«Εγώ το τζόκερ της ζωής το έχω κερδίσει!» είναι η φράση γεμάτη νόημα της Μαρίνας Ασλαμάζη, της μοναδικής πολυμεταμοσχευμένης ασθενούς στην Ελλάδα
Η κ. Ασλαμάζη μοιράστηκε την ιστορία της για τις έξι μεταμοσχεύσεις οργάνων στις οποίες έχει υποβληθεί σε ομιλία της στο βιωματικό συνέδριο που διοργάνωσε η ΑΜΚΕ ΔωρίΖω στη Θεσσαλονίκη.
Σε νεαρή ηλικία, διαγνώστηκε με σάρκωμα και μέσα από μια σειρά θεραπειών κατάφερε να «κερδίσει χρόνο». Λίγα χρόνια αργότερα μπήκε στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, χωρίς να ξέρει πότε θα έρθει η δική της σειρά για αυτήν την τόσο πολύπλοκη διαδικασία.
Τον Φεβρουάριο του 2018 το τηλέφωνό της χτύπησε και η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο στη λίστα τού οποίου βρισκόταν, την ενημέρωσε ότι έχουν βρεθεί τα όργανα και μπορούν να προχωρήσουν στις ανάλογες μεταμοσχεύσεις.
«Κοίταξα τη μαμά μου, άναψα ένα τσιγάρο και ετοιμαστήκαμε να φύγουμε για το νοσοκομείο», είπε, αναφέροντας πως για αυτό το τηλέφωνο περίμεναν σχεδόν έξι χρόνια.
Υποβλήθηκε σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, στομάχου, δωδεκαδακτύλου, ήπατος, παγκρέατος και λεπτού εντέρου, χάρη στην απόφαση μιας νεαρής Αμερικανίδας να δωρίσει τα όργανα της, η οποία έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα.
Γιατρός στο επάγγελμα, η Μαρίνα Ασλαμάζη ξύπνησε από την αναισθησία με μοναδική ανάμνηση το δώρο που έκανε η 30χρονη δότρια, όχι μόνο στην ίδια, αλλά και σε άλλους επτά ανθρώπους, δωρίζοντας τα όργανά της.
Λίγα χρόνια αργότερα η γιατρός ανέπτυξε νεφρική ανεπάρκεια και τότε ήταν που η μητέρα της, της έδωσε για δεύτερη φορά ζωή.
«Δεν έκανα καμία μεταμόσχευση για να κάτσω και να παίρνω μία σύνταξη, τις έκανα για να επιστρέψω στη ζωή, να ταξιδέψω, να είμαι κοντά στους φίλους μου», είπε συγκινημένη.
Όπως ανέφερε, η κοινωνία ακόμα βρίσκεται αρκετά πίσω σε θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων. «Θέλουμε πολλή δουλειά» σημείωσε, τονίζοντας ότι 1.350 άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται σε αναμονή για να λάβουν «αυτό το δώρο μιας τόσο απλής πράξης».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου