Έλενα Καραμπή: Ζώντας 29 χρόνια με μόσχευμα


"Η δωρεά οργάνων θα έπρεπε να γίνεται βάσει νόμου και να επιβάλλεται όπως σε πολλά προχωρημένα κράτη".


Η Έλενα Καραμπή είναι νεφροπαθής. Υποβλήθηκε το 1992 σε μεταμόσχευση νεφρού, με μόσχευμα που πήρε από τη μητέρα της. Το 2017, δημιούργησε την ομάδα "Δωρεά οργάνων, δώρο ζωής" με σκοπό την ενημέρωση και στήριξη των μεταμοσχευμένων ασθενών, καθώς και τη νομική προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στη συνέντευξη που έχει δώσει στο iatronet, μιλάει για την εμπειρία της αλλά και για την μεγάλη σημασία της δωρεάς οργάνων. Απόσπασμα συνέντευξης:

Μιλήστε μας λίγο για την εμπειρία σας από την μεταμόσχευση. Πόσο άλλαξε η ζωή σας;
Η εμπειρία μου, σε γενικές γραμμές, είναι ότι η μεταμόσχευση δεν είναι θεραπεία. Είναι μια κατάσταση συντήρησης, μακριά από το βάσανο της αιμοκάθαρσης. Όσο κρατήσει, είναι κέρδος, τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Απλά είμαι ευγνώμων.

Τι σκεφθήκατε αρχικά όταν σας ανακοίνωσαν ότι πρέπει να υποβληθείτε σε μεταμόσχευση;
Πανικός στην αρχή… Μετά συζητώντας με τον τότε θεράποντα ιατρό μου, αποδοχή και απίστευτη δύναμη για να ζήσω φυσιολογικά. Έχω αποδεχτεί ότι είμαι νεφροπαθής.

Πως είναι η καθημερινότητά σας;
Αισθάνομαι ότι έχω κερδίσει ό,τι δεν φανταζόμουν. Η καθημερινότητά μου είναι, όπως όλων των φυσιολογικών υγιών ανθρώπων. Δεν έχω αλλάξει τίποτα, νοιώθω ελεύθερη και υγιής. Φυσικά, δεν υποτιμώ τη κατάσταση, απλά θέλω το ποτήρι να το βλέπω μισογεμάτο.

Πόσο σημαντική είναι η δωρεά οργάνων και ποιες οι δυσκολίες για αυτό;
Η δωρεά οργάνων είναι μια σημαντική πράξη για τον συνάνθρωπο. Οι ανάγκες δυστυχώς πληθαίνουν για όργανα και κάποιοι συνάνθρωποι μας χάνονται. Η δωρεά οργάνων θα έπρεπε να γίνεται βάση νόμου και να επιβάλλεται όπως σε πολλά προχωρημένα κράτη.

Τι πρέπει να κάνει κανείς όταν αποφασίσει να δωρίσει τα όργανά του; Σε ποιους πρέπει πρώτα απ΄όλα να απευθυνθεί;
Όταν κάποιος θελήσει να γίνει δωρητής μπορεί να μπει στη σελίδα του Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Να ζητήσει κάρτα δωρητή και βήμα - βήμα να ολοκληρώσει την διαδικασία ή να απευθυνθεί σε κάποια μεταμοσχευτικά κέντρα στα γραφεία συντονισμού τους. Σας παραθέτω για τον λόγο αυτό τα στοιχεία επικοινωνίας:
τηλεφωνικό κέντρο: 2132027000, φαξ: 2106475818, e-mail:info@eom.gr.

Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την δωρεά οργάνων; Είναι εξοικειωμένος ο κόσμος με την ιδέα αυτή;
Είμαστε πίσω σαν χώρα κι αυτό δεν είναι παρά απόρροια της κακής κατάστασης, λόγω των υφιστάμενων ελλείψεων. Για παράδειγμα, θα έπρεπε έξω από κάθε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) να υπάρχει συντονιστικό γραφείο ενημέρωσης. Ο κάθε γιατρός να βρίσκεται δηλαδή στο πόστο του, να σώζει ασθενείς και όχι να ενημερώνει για τη δωρεά ενός δυνητικού δότη (εγκεφαλικά νεκρός ασθενής). Ο κόσμος δεν είναι αρνητικός. Στην πλειοψηφία του, όμως, υπάρχει ημιμάθεια. Ξρουν τα μισά και τα άλλα μισά λάθος. Αυτό είναι θέμα Πολιτείας, νοσοκομείων. Υπάρχει έλλειψη αντίληψης γιατί δεν γίνονται ενημερώσεις πρώτα απ΄όλα στα σχολεία, στην τηλεόραση, στους Δήμους. Όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν. Σε μια χώρα που κυριαρχούν οι νομολάτρες έχει ξεφύγει το σημαντικό θέμα της δωρεάς οργάνων σαν νομοθετικό πλαίσιο και ανάγκη. Σαν ιδιωτική πρωτοβουλία, εμείς κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης με τις ομάδες μας γύρω από το θέμα "γίνε κι συ δωρητής" με τον φίλο και συνεργάτη Παντελή Χατζή. Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δόθηκε να πω κάποια πράγματα γύρω από τη δωρεά οργάνων σαν πράξη αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο.


Σχόλια