"Περιμένοντας τη νέα μου καρδιά"

Συγκλονίζει με τα λόγια του ο 37χρονος Μιχάλης Μαζαράκας, ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, ο οποίος ζει με συσκευή μηχανικής υποστήριξης. 

Το τσαντάκι ζυγίζει γύρω στα δυόµισι κιλά και το µεταφέρει παντού, κρεµασµένο από τον ώµο του. Συνδέεται με καλώδιο στο σώμα του και λειτουργεί ως μια γέφυρα που τον κρατάει στη ζωή, για όσο διάστημα διαρκεί η αναμονή μέχρι την εύρεση μοσχεύματος.

«Είναι η καρδιά σου. Σαν να την έχεις βγάλει και την κουβαλάς μαζί σου, όπου κι αν πας».

Το 2017 ο κ. Μαζαράκας, πατέρας δύο παιδιών, κατά τη διάρκεια της εργασίας του ως επαγγελματίας οδηγός, αισθάνθηκε αιφνιδίως βαρύ πόνο στο στήθος, μούδιασμα στα χέρια και μεγάλη κόπωση. Οι εξετάσεις που έκανε έδειξαν το σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Του τοποθέτησαν απινιδωτή και η καθημερινότητά του περιορίστηκε αισθητά

«Δεν μπορούσα πλέον να δουλέψω, πήρα αναπηρική σύνταξη. Μου ήταν δύσκολο να περπατήσω, να φάω, έμπαινα συχνά στα νοσοκομεία γιατί έκανα συνέχεια ανακοπές». 

Ώσπου την περασμένη άνοιξη κρίθηκε από τους θεράποντες γιατρούς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο ότι η μηχανική υποβοήθηση (τεχνητή καρδιά) ήταν μονόδρομος, μέχρι τη μεταμόσχευση.

«Είναι ψυχοφθόρο γιατί δεν ξέρεις τι θα γίνει αύριο, τι σε περιμένει»

Σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη Αδαμόπουλο, διευθυντή στη Μονάδα Καρδιακής Ανεπάρκειας και υπεύθυνο του προγράμματος μεταμοσχεύσεων καρδιάς στο Ωνάσειο, κατά μέσον όρο η αναμονή διαρκεί 18 με 20 μήνες, καθώς στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σήμερα τριάντα πέντε άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 13 ζουν με μηχανική υποστήριξη αριστερής κοιλίας.

Ο χαμηλός βαθμός ανταπόκρισης των συμπολιτών μας στο θέμα της δωρεάς οργάνων από αποβιώσαντες προβληματίζει τον 37χρονο. Επισημαίνει ότι είναι πλέον καιρός ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί και αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην Καθημερινή:

«Μπορεί από έναν άνθρωπο που έχει χαθεί να πάρουν τουλάχιστον άλλοι πέντε ζωή».


Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/561670918/perimenontas-ti-nea-moy-kardia/

Σχόλια