Δημήτρης Κοντονίνας: Ο μεταμοσχευμένος νεφροπαθής που «σαρώνει» τα μετάλλια στην ποδηλασία διεθνώς

Ο Δημήτρης Κοντονίνας είναι ένας πρωταθλητής της ζωής και ο χρυσός πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία των μεταμοσχευμένων στην ποδηλασία. Ζει στην Καστοριά και από μικρός λάτρευε να κάνει ποδήλατο. Όμως η ζωή του επιφύλαξε μεγάλες ανηφόρες όταν χρειάστηκε να βρει την δύναμη έσφιξε τα δόντια και με μια ανάσα τις ανέβηκε αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση. Μέχρι σήμερα μετρά 5 πανελλήνια πρωταθλήματα και 1 πανευρωπαϊκό, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη είναι στη δεκάδα!

Σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr μιλάει για τη σημαντικότητα της δωρεάς οργάνων και στέλνει μηνύματα ζωής.

Απόσπασμα συνέντευξης

Θέλουμε να μας διηγηθείς λίγο το story σου, γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν. Πώς έγινες ένας «πρωταθλητής της ζωής»;

«Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια διεγνώσθη στην ηλικία των 15. Για καλή μου τύχη βρέθηκα κοντά σε γιατρούς που είχαν τον τρόπο να μου μιλήσουν και να μου εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και ποια θα είναι η εξέλιξη. Ανάμεσα στις συμβουλές που μου έδωσαν ήταν και αυτή της σωματικής άσκησης, κάτι που θα βοηθούσε την κατάσταση μου σε εκείνη τη φάση αλλά θα ήταν και καλή ευκαιρία για να προετοιμάσω το σώμα μου για τη μεταμόσχευση. Η ποδηλασία ήταν το πιο κοντινό άθλημα σε εμένα λόγο ηλικίας αρχικά. Το ποδήλατο είναι κάτι που το ξεκινάμε από νεαρή ηλικία για λόγους αναψυχής, στην πορεία μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για τις μετακινήσεις μας μέσα σε μια πόλη, με όλα τα οφέλη που αυτό προσφέρει ή να το αναπτύξουμε και να περάσουμε στο καθαρά αθλητικό – ανταγωνιστικό κομμάτι της ποδηλασίας. Όταν ξεκίνησα την ποδηλασία αρχικά ως οδηγία των γιατρών μου, είδα ότι είναι κάτι που μου αρέσει. Με βοηθάει σωματικά και ψυχολογικά, μου δίνει την ευκαιρία να εκφραστώ όταν οι λέξεις δεν βγαίνουν από μέσα μου και έτσι «κόλλησα το μικρόβιο». Στις επισκέψεις μου στο νοσοκομείο για την προετοιμασία της μεταμόσχευσης, γνώρισα ανθρώπους με την ίδια διάγνωση που είχε γίνει σε μένα. Αυτοί οι άνθρωποι με ενημέρωσαν για τον ειδικό αθλητισμό και με έφεραν σε επαφή με τους ανθρώπους που σήμερα έχουν δημιουργήσει την Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων (ΑΟΝΜ). Η πορεία ήταν ανοδική για εμένα μετά την επαφή μου με την ΑΟΝΜ, κατακτώντας πανελλήνια μετάλλια, πανευρωπαϊκό μετάλλιο και πολύ καλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη».



Για τον κόσμο που δεν ξέρει είσαι νεφροπαθής και μεταμοσχευμένος, παρόλα αυτά κάνεις πολύ σκληρή προετοιμασία και συμμετέχεις σε αγώνες; Πώς τα καταφέρνεις και δεν θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο;

«Ναι, είμαι μεταμοσχευμένος εδώ και 22 χρόνια. Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού, έγινε σε ηλικία 19 ετών με δότη τη μητέρα μου και η δεύτερη στην ηλικία των 31 με δότη από τη λίστα αναμονής της Κύπρου. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, ότι η μεταμόσχευση είναι η λύση του προβλήματος. Είναι η θεραπεία. Οτιδήποτε άλλο (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση) είναι συντήρηση. Από τη στιγμή που εγώ "έλυσα" το πρόβλημα μου, μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου φυσιολογικά. Απλά προσέχω λίγο παραπάνω από τους γύρω μου, κάτι που τα τελευταία δύο χρόνια, έγινε συνήθεια όλων μας! Τον εαυτό μου δεν τον θέτω σε κίνδυνο, γιατί η προετοιμασία μου γίνεται κατόπιν καθοδήγησης από άτομα με γνώσεις στο χώρο του αθλητισμού. Κάνω τουλάχιστον μία προπόνηση την ημέρα, πολλές ημέρες και δύο. Ειδικά εάν πλησιάζει αγώνας, που θα συμμετάσχω».


Πως είναι η ζωή για έναν άνθρωπο που είναι νεφροπαθής και ζει στην άλλη άκρη της Ελλάδας;

«Δύσκολη. Βέβαια τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια έχουν απλοποιηθεί πολύ οι καταστάσεις. Έγινε η Εγνατία οδός, οπότε μειώθηκαν σημαντικά οι αποστάσεις, έγιναν μονάδες τεχνητού νεφρού σε κάθε νομό και η ιατρική επιστήμη εξελίχθηκε. Δεν παύει όμως η Καστοριά και όχι μόνο, να είναι ένας νομός με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο νεφροπαθής (που δεν έχει κάνει μεταμόσχευση) είναι ένα άτομο που χρειάζεται βοήθεια, ειδική διατροφή και στις περισσότερες περιπτώσεις, μιλάμε για ένα άτομο που δεν μπορεί να εργαστεί με ότι αυτό συνεπάγεται».


Ποια είναι η γνώμη σου για την δωρεά οργάνων και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις;

«Η δωρεά οργάνων είναι η ύψιστη πράξη ανθρωπιάς. Δεν υπάρχει καλύτερη ερμηνεία. Εγώ σήμερα δεν θα ήμουν ανάμεσα μας, χωρίς τη μεταμόσχευση. Δυστυχώς δεν υπάρχει ενημέρωση και είναι κάτι, που πρέπει να αλλάξει. Από το σχολείο κιόλας. Η μεταμόσχευση δεν αλλάζει απλά τη ζωή, είναι ζωή! Το μήνυμά μου είναι απλό. Στη δωρεά οργάνων λέμε ΝΑΙ».


Πηγή: https://www.newsbomb.gr/synenteyxeis/story/1255018/dimitris-kontoninas-o-metamosxeymenos-nefropathis-poy-saronei-ta-metallia-stin-podilasia-diethnos

Σχόλια