Η ιστορία του Δημήτρη που σήμερα ζει χάρη στον άγνωστο δότη του (βίντεο)

Πριν από οκτώ χρόνια ο Δημήτρης Γενεθλής είδε ξαφνικά την κλεψύδρα της ζωή του να αδειάζει. Τα συμπτώματα της νόσου από την οποία έπασχε άρχισαν μόλις στα 18 του και 2 χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με Οικογενή Αμυλοειδική Πολυνευροπάθεια. Πρόκειται για την σπάνια κληρονομική ασθένεια - γνωστή στο ευρύ κοινό ως η Νόσος των Σταυροφόρων, που του χτύπησε την πόρτα πολύ πιο νωρίς αφού σύμφωνα με τη βιβλιογραφία εκδηλώνεται στους ασθενείς κατά τα 45 έτη, κατατάσσοντας τον έτσι ως το νεαρότερο ασθενή.



Απόσπασμα της συνένετευξης

"Τους έλεγα ότι έχω πρόβλημα, ότι δεν μπορώ να σταθώ, πολλές φορές έπεσα και κάτω αλλά στο στρατό νόμιζαν ότι ήταν κάτι το οποίο προσπαθούσα με κάποιο τρόπο να πιάσω άδειες γιατί ήμουν αθλητής ήμουν σφυροβόλος στο άθλημα". 

Τα συμπτώματα συνέχιζαν και γίνονταν όλο και πιο έντονα. Οι επισκέψεις στους ιατρούς συχνές, χωρίς ωστόσο να εντοπίζουν την αιτία του προβλήματος. Τρία χρόνια αργότερα και μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις DNA στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής επιβεβαιώθηκε πως ο Δημήτρης είναι φορέας του εν λόγω γονιδίου και ένας από τους 80 ασθενείς Παγκύπρια με τη Νόσο των Σταυροφόρων. Η μόνη θεραπεία ήταν η μεταμόσχευση ήπατος.

Ο Δημήτρης έπρεπε άμεσα να μεταβεί στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασίλειου, για να μπει στη λίστα αναμονής για μόσχευμα ήπατος. Ήταν Δεκέμβριος του 2013 όταν βρέθηκε το κατάλληλο για αυτόν μόσχευμα. Το τηλέφωνο κτύπησε και εντός 15 λεπτών έπρεπε να βρεθεί στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις. 

"Το άγχος καταβάλλει τον άνθρωπο ειδικά σε τέτοιου είδους περιπτώσεις η ομάδα αίματος μου, μας είχαν πει στην Aγγλια ήταν δύσκολο να βρεθεί δότης σύντομα, ότου παραδόξου θαύματος στους 2 μήνες βρέθηκε μόσχευμα για εμένα είναι κάτι το ανεξήγητο για εμένα , γιατί είχα φτάσει στο σημείο αν δεν γινόταν η μεταμόσχευση τη συγκεκριμένη περίοδο ίσως να μην μπορούσε να γίνει ποτέ. Είχα φτάσει σε σημείο που δεν μπορούσα να αυτοεξυπηρετηθώ και η μεταμόσχευση και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία η μεταμόσχευση γίνεται σε ασθενείς που βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της πάθησης. Άνθρωποι που δεν χρειάζονται βοήθεια να κινηθούν.

Είμαι έτοιμος για το χειρουργείο θυμάμαι ότι πήγα στο δωμάτιο θυμάμαι τον αναισθησιολόγο μου είπε «Είμαστε έτοιμοι», έβαλα τον σταυρό μου και έκλεισα τα μάτια μου και ξύπνησα μετά από κάποιες μέρες."

Ένας άγνωστος άνθρωπος με τον θάνατο του, έδωσε στο Δημήτρη ζωή! H ανιδιοτελής και σπουδαία απόφαση του να χαρίσει τα όργανα του μεταθάνατον σε ασθενείς που τα χρειάζονται, έδωσε απλόχερα μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα 21χρονο που ακροβατούσε μεταξύ ζωής και θανάτου.

"Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο δότης το μόνο πράγμα που μου είχαν πει ήταν ότι ήταν νεαρός και ότι ήταν αυτό που ήθελαν να δώσουν σε εμένα λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, τίποτα άλλο. Σκέψου ένας άνθρωπος έδωσε μου δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορούν να προσφέρουν στο συνάνθρωπο τους, αυτή τη στιγμή είμαι στη ζωή βλέπω τα πράγματα εντελώς διαφορετικά χάρη σε αυτόν τον άνθρωπο που μου έδωσε αυτή την δεύτερη ευκαιρία. Εάν αυτός ο άνθρωπος δεν υπέγραφε με μια απλή υπογραφή την συγκατάθεση του ούτως ώστε να πάρω εγώ αυτή την δεύτερη ευκαιρία ζωής δεν ξέρω, ή μάλλον ξέρω ότι θα ταλαιπωρούμουν, θα βασανιζόμουν θα κατέληγα, θα κατέληγε και αυτός και δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα."


Σχόλια