Θύμα του κορονοϊού οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα – Μειώθηκαν κατά 85%

Σημαντική μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας σημειώθηκε στη χώρα μας, καθώς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπήρξε ένας μόνο δότης από τον οποίο έγινε μία μεταμόσχευση καρδιάς και δύο νεφρού. Συγκριτικά, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 υπήρχαν 15 δότες, το οποίο μεταφράζεται σε μείωση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας κατά 85%.

Τρεις μόνο δότες τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Τα αίτια είναι πολλά και προφανή. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι νοσοκομειακοί γιατροί  έχουν δώσει προτεραιότητα στη διάσωση των νοσούντων από COVID-19 και ακόμα και οι ελάχιστοι δυνητικοί δότες χάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια, σημειώνουν ο καθηγητής Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, Ιωάννης Μπολέτης και η επίκουρη καθηγήτρια Νεφρολογίας, Σμαραγδή Μαρινάκη. Ακόμα, παρά την αυστηρή τήρηση των μέτρων, υπάρχει πάντα κίνδυνος λοίμωξης για όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς και αυτό σε λήπτη οργάνου κατά την άμεση περι- και μετεγχειρητική περίοδο μπορεί να αποβεί μοιραίο, ενώ υπάρχει και δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού από το δότη στο λήπτη. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η διακοπή όλων σχεδόν των προγραμμάτων μεταμόσχευσης σε όλες σχεδόν τις χώρες, καθώς κατά τους προηγούμενους 2,5 μήνες έχει σημειώσει μεγάλη μείωση, με διακυμάνσεις από 30% στην Ιταλία μέχρι 50% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 80% στην Ισπανία.

«Αναπόφευκτα η πανδημία έχει επίπτωση και στους λήπτες συμπαγών οργάνων, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο λοίμωξης όσο και θνητότητας από τον ιό SARS-COV-2, ενώ σημαντικό «θύμα» είναι και η μεταμοσχευτική δραστηριότητα» τονίζουν οι δύο καθηγητές. «Οι επιπτώσεις της λοίμωξης στους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήταν μηδαμινές, λόγω της εφαρμογής των γνωστών μέτρων, η ήδη πενιχρή όμως μεταμοσχευτική δραστηριότητα ελαχιστοποιήθηκε». Τέλος, εκφράζουν την ελπίδα «ο διπλασιασμός των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω του COVID-19, να αλλάξει στο ορατό μέλλον και το μεταμοσχευτικό τοπίο».

Το 2018 είχαν γίνει παγκοσμίως περίπου 150.000 μεταμοσχεύσεις, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότεροι από ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα με μεταμοσχευμένο όργανο.



Σχόλια