Η είδηση για έναν θετικό στον κορονοϊό άνδρα, ο οποίος ήταν εγκεφαλικά νεκρός στο Αττικό, και του οποίου η δωρεά οργάνων πάγωσε όταν βγήκαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ, ανέδειξε τη θωρακισμένη διαδικασία που ακολουθεί ο ΕΟΜ στις μεταμοσχεύσεις εν μέσω πανδημίας.

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τη διαδικασία της δωρεάς οργάνων;
Όπως ανέφερε στο News4Health ο θεράπων γιατρός Αναπληρωτής Καθηγητής Ηρακλής Τσαγκάρης, ακολουθήθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που εκδόθηκαν στις 15 Μαρτίου, με βάση τις οποίες όλοι οι δυνητικοί δότες και υποψήφιοι λήπτες μοσχεύματος εξετάζονται για κορονοϊό ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου και σε περίπτωση θετικότητας του δότη τα μοσχεύματα κρίνονται ακατάλληλα, ενώ σε περίπτωση θετικότητας του λήπτη για κορονοϊό το μόσχευμα δίνεται σε άλλο υποψήφιο λήπτη. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η απόλυτη ασφάλεια της μεταμοσχευτικής διαδικασίας.
Ενίσχυση των μέτρων πρόληψης στις δωρεές οργάνων λόγω κορονοϊού
Πριν από λίγες ημέρες, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ενίσχυσε τα μέτρα πρόληψης στις δωρεές οργάνων στην προσπάθεια του να διατηρήσει αδιάκοπη εν μέσω ταχείας εξάπλωσης κορονοϊού την εθνική και διακρατική δωρεά οργάνων ιστών και κυττάρων. Έτσι, από τις 15 Μαρτίου, όσον αφορά στην αφαίρεση οργάνων και ιστών από αποβιώσαντα δότη, θα πρέπει να πραγματοποιείται εξέταση για COVID-19 σε ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις όλων των δυνητικών δοτών αλλά και υποψήφιων ληπτών μοσχεύματος.
Ο υποψήφιος λήπτης μοσχεύματος δεν θα πρέπει να έχει πιθανή έκθεση στον COVID-19 τις τελευταίες 21 ημέρες (να μην έχει ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου και να μην έχει έρθει σε επαφή με άτομο θετικό για COVID-19). Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα πρέπει να είναι διαθέσιμα πριν την λήψη των οργάνων και ιστών και σε περίπτωση θετικότητας του δότη, το μόσχευμα θα κρίνεται ακατάλληλο, ενώ σε περίπτωση θετικότητας ενός λήπτη το μόσχευμα θα δίνεται σε άλλον υποψήφιο λήπτη.
Επιπρόσθετα, στους ζώντες δότες συστήνεται να γίνεται έλεγχος ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων για το νέο κορονοϊό την ημέρα της προγραμματιζόμενης δωρεάς, ενώ στους λήπτες συστήνεται να γίνεται έλεγχος ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων για κορονοϊό πριν την έναρξη οποιασδήποτε διαδικασίας σχετικής με τη μεταμόσχευση. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα αναστέλλεται προσωρινά η μεταμόσχευση και θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθεί τις σχετικές κρατικές οδηγίες. Η αναστολή της μεταμόσχευσης από θετικό για COVID-19 ζώντα δότη και/ή προς θετικό για COVΙD-19 λήπτη ιδανικά θα διαρκεί 3 μήνες, αλλά εξατομικευμένες αποφάσεις για βραχύτερη διάρκεια αναστολής μπορεί να λαμβάνονται από τη μεταμοσχευτική ομάδα ανάλογα με το επείγον της ένδειξης για μεταμόσχευση.
Πηγή: https://www.news4health.gr/health-news/otan-o-koronoios-pagonei-metamosxefsi-ti-leei-sto-news4health-o-therapon-iatros?fbclid=IwAR1rXlfKq20dN8bGwKhhZNcUOUAxpzjqmKkLpYmzSBC0bN7e4mv3QfeB-t4
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου