Η συσκευή που θα κρατά ζωντανή την καρδιά για μεταμόσχευση ακόμα και για 24 ώρες

Η συσκευή που παρατείνει κατά πολύ τον χρόνο ζωής και τη βιωσιμότητα του πολύτιμου οργάνου.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί μια εύθραυστη διαδικασία που αντιμετωπίζει αναρίθμητες δυσκολίες. Μία από τις βασικότερες είναι η αδυσώπητη μάχη με τον χρόνο, καθώς από τη στιγμή που θα βγει το όργανο από το δότη και θα μπει στον πάγο, τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. 

Μόλις 4 ώρες μπορεί να ζήσει η καρδιά στον πάγο και το πρόβλημα του χρόνου είναι τόσο μεγάλο που το 70% των καρδιών δεν φτάνουν τελικά στον ασθενή, όπως κατέληξε μελέτη του 2017.


Τι θα γινόταν όμως αν μια συσκευή επέκτεινε αυτές τις 4 ώρες στις 24;

Στο πρόσφατο λοιπόν συνέδριο του American Association for the Advancement of Science στο Σιάτλ, η ομάδα του Veraza παρουσίασε τη συσκευή που επιβραδύνει το ρολόι.


Η συσκευή δεν επιφέρει καμία βλάβη στα κύτταρα και τους μυς της καρδιάς, ακόμα και 24 ώρες αργότερα. Ονομάζεται «ULiSSES» (Universal Limb/organ Stasis System for Extended Storage) και μπορεί να κρατά τα κύτταρα με επαρκή οξυγόνο, επιβραδύνοντας το θάνατό τους. Η ερευνητική ομάδα πειραματίστηκε με καρδιές γουρουνιών, τις οποίες κράτησε ζωντανές στους 60 παλμούς το λεπτό και σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου για μία ολόκληρη ημέρα.

Μετά το συκώτι λοιπόν, και η καρδιά θα έχει σε λίγο περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς μεταμόσχευσης…


Σχόλια