Συντονιστές μεταμόσχευσης θα τοποθετηθούν σε επτά μονάδες
Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες εμφανίζονται σε έρευνες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στη δωρεά οργάνων, έχοντας τις μεταμοσχεύσεις ψηλά στο σύστημα αξιών τους, η πραγματικότητα της ανεπάρκειας μοσχευμάτων και ο χαμηλός αριθμός των μεταμοσχεύσεων, δεν αποτυπώνει αυτήν την θετική πρόθεση. Όσοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις κάνουν λόγο για κακό συντονισμό των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών, η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς, που τελικά χάνουν τη ζωή τους σε λίστες αναμονής.
Ο χωρίς στρατηγική οργάνωση τρόπος προσέγγισης του συστήματος Υγείας στους υποψήφιους δότες μοσχευμάτων και το συγγενικό τους περιβάλλον, δε βοηθά τις μεταμοσχεύσεις. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Πρακτορείο Fm: "Στην κρίσιμη στιγμή δεν φτάνουμε στο δια ταύτα. Κι ένας σημαντικός λόγος είναι η κακή επαφή με το σύστημα υγείας" και πρόσθεσε: "Την τελευταία 15ετία κινούμαστε σε αριθμούς μεταξύ 45-90 δοτών το χρόνο. Για να καλύψουμε όμως τις ανάγκες της χώρας θα πρέπει να πλησιάσουμε τους 200. Άρα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε".
Ποια είναι η νέα στρατηγική στην προσέγγιση υποψήφιων δοτών
Αποφασισμένη δηλώνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να δοθεί ένα τέλος στην τραγική ανεπάρκεια μοσχευμάτων στη χώρα μας, που έχει οδηγήσει τις μεταμοσχεύσεις στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΜ εξήγγειλε, επίσης, την διενέργεια εκστρατειών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι οποίες όπως επεσήμανε θα στηρίξουν σε πρώτη φάση την εύρεση πιθανών δωρητών. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι τα κριτήρια για την επιλογή ληπτών από τις λίστες είναι διαφανή και δεν υπάρχει κανένα θέμα καταστρατήγησης τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου