Τη δωρεά οργάνων φέρνει στην επιφάνεια ο θάνατος του 42χρονου διεθνολόγου από τη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Καζή, ο οποίος έπασχε από μία σπάνια ασθένεια του ήπατος και ζητούσε «μια ευκαιρία να ζήσει».
Τελικά μετά από προσωπική προσπάθεια, ο κατάλληλος δότης που θα του χάριζε τη ζωή βρέθηκε, η γραφειοκρατία όμως εμπόδισε τη μεταμόσχευση με αποτέλεσμα ο νέος αυτός άντρας να φύγει άδικα από τη ζωή.
Μετά από μία σειρά απογοητεύσεων, καθώς κανείς δεν έδινε ένα κομμάτι από το ήπαρ του για εκείνον, ο Δημήτρης Καζής είχε κάνει δημόσια έκκληση προς φίλους και γνωστούς μέσω Facebook, ώστε να βρεθεί δότης. «Δώστε μου την ευκαιρία να ζήσω», έγραφε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό:«Παιδιά γειά σας, δυστυχώς φεύγω και φεύγω πικραμένος. Ζήτησα την βοήθεια σας και δεν ανταποκριθήκατε, κανείς δεν νοιάστηκε ούτε καν μου τηλεφώνησε, ούτε ζήτησε να πάρει πληροφορίες από τους γιατρούς. Γνωρίζω ότι είναι μια δύσκολη απόφαση και ότι εκ πρώτης φοβίζει αλλά όταν φτάνεις στο τελικό σημείο που έχεις να ζυγίζεις την ζωή ενός ανθρώπου-φίλου με μία ταλαιπωρία δύο εβδομάδων το πολύ η ζυγαριά νόμιζα πως εύκολα θα έγερνε…
Μετά την συγκινητική του έκκληση ο δότης βρέθηκε. Μάλιστα, οι φίλοι του Δημήτρη είχαν ανταποκριθεί. Ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη και δύο από αυτούς επιλέχθηκαν ως πιθανοί από τον γιατρό. Την ίδια ώρα, όπως αποκαλύπτει ο θείος του ασθενή, η μεταμόσχευση είχε πάρει διαφορετικές διαστάσεις.
Έτσι, δύο εβδομάδες πριν από την πολυπόθητη επέμβαση, το νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης τους ανακοινώνει ότι έχει εκδοθεί εξιτήριο και ότι ο Δημήτρης πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί. «Τους ανακοινώνουν ότι ο λόγος που φεύγουν είναι γιατί έχουν μπει στο στόχαστρο και ότι επίκειται η σύλληψή τους». Τότε η οικογένεια του Δημήτρη Κάζη μαθαίνει για πρώτη φορά ότι ενδεχομένως να διωχθεί για εμπορία οργάνων. Αμέσως ενημερώνουν το ελληνικό προξενείο, με την βοήθεια του οποίου, ο Δημήτρης καταφέρνει τελικά να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όμως, πέντε ημέρες αργότερα, αφήνει τη τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
Έναν μήνα νωρίτερα, η αδελφή του Κατερίνα Καζή, έγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Στην Ελλάδα η ιδέα του να γίνει κάποιος ζώντας δότης οργάνου είναι ανύπαρκτη. Δυστυχώς το διαπιστώνω και στην πράξη. Επειδή όμως δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή και επειδή “Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον” (πηγή eom.gr), σας παροτρύνω να αφιερώσετε λίγα λεπτά να ενημερωθείτε σχετικά από τον κατάλληλο φορέα, να λύσετε τυχόν απορίες και γιατί όχι, να κάνετε και αίτηση για δωρητής οργάνων & ιστών.
Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης οργάνων! (κ πολλοί περισσότεροι από ιστούς, δέρμα κτλ). Η διαδικασία γίνεται και ηλεκτρονικά, με ταυτοποίηση μέσω taxisnet και είναι εξαιρετικά απλή. www.eom.gr. Ελπίζω να μην περιοριστείτε απλά σε ένα like. Είναι ένα δώρο ζωής που δυστυχώς (συνήθως) το εκτιμάς μόνο όταν σου χτυπήσει την πόρτα. Ας βοηθήσουμε λοιπόν όλοι να ανοίξουν πολλές τέτοιες πόρτες.. Με βαθιά εκτίμηση προς όλους σας».
Αποχαιρετώντας τον, η δημοτική παράταξης «Εντάξει», με την οποία είχε πολιτευτεί ανέφερε ότι ο Δημήτρης Κάζης, Διεθνολόγος και κάτοχος τριών πανεπιστημιακών πτυχίων, «παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε να επιδείξει ερευνητικό έργο, ενώ έχει συγγράψει επιστημονικά κείμενα που έχουν αναφερθεί σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Αρθρογραφούσε σε μπλογκς και εφημερίδες. Ήταν Διοικητικός Υπάλληλος του Υπουργείου Παιδείας όπου είχε απασχοληθεί σε καίρια τμήματα υψηλών απαιτήσεων». «Από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του ήταν η ίδρυση του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ασχολούνταν με τα Social Media και τα νέα κοινωνικά μέσα, την επιχειρηματικότητα του Διαδικτύου, ενώ είχε βοηθήσει αφιλοκερδώς κοινωφελείς οργανισμούς και επιχειρήσεις στη διαδικτυακή τους παρουσία. Είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα και ενασχόληση με τα κοινά, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ΑμεΑ», σημείωνει στην ανακοίνωσή της.
Ουραγός στη δωρεά οργάνων η Ελλάδα
Πράγματι, στην Ελλάδα η κουλτούρα της δωρεάς οργάνων είναι ανύπαρκτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, το 2018 δηλώθηκαν 108 πιθανοί δότες (εγκεφαλικά νεκροί) και αξιοποιήθηκαν μόλις 45. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν μόλις 103 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και καρδιάς από πτωματικούς δότες και άλλες 69 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε 4 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, φέρνοντας την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες θέσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Το 2019 μέχρι μέχρι τον Απρίλιο, είχαν πραγματοποιηθεί 52 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων από πτωματικούς δότες και άλλες 18 μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες. Στο μεταξύ, εκατοντάδες ασθενείς περιμένουν σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου