Νίκη απέναντι στο θάνατο κάθε δωρεά οργάνων


Δώρο ζωής σε επτά ασθενείς σε Ελλάδα και Ευρώπη από 20χρονο

Ζωή σε επτά συνανθρώπους μας χάρισε μέσα από το θάνατό του ένας 20χρονος. 

Ο άτυχος νέος κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, και η οικογένειά του βρήκε το ψυχικό μεγαλείο να δωρίσει τα όργανά του. Με τον τρόπο αυτό χάρισε το μεγαλύτερο δώρο σε ασθενείς που έχρηζαν μεταμόσχευσης και οι οποίοι πλέον έχουν μπροστά τους μία νέα ζωή.

      Από το απόγευμα της Παρασκευής λοιπόν η καρδιά του νεαρού άνδρα χτυπά ξανά σε μία γυναίκα, ηλικίας 30 ετών, από την Αθήνα, η οποία βρισκόταν υπό μηχανική υποστήριξη καρδιάς εδώ και δεκατέσσερις μήνες. Οι νεφροί μεταμοσχεύτηκαν σε δύο άνδρες, ηλικίας 23 και 37 ετών, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στον «Ευαγγελισμό», οι οποίοι υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση επί πέντε και επτά έτη αντίστοιχα. Οι πνεύμονες μεταμοσχεύτηκαν σε ασθενή στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της Βουδαπέστης, ενώ το ήπαρ σε ασθενή στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Παλέρμο. Τέλος οι κερατοειδείς σε ασθενείς με οφθαλμολογικά προβλήματα στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν».
      Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία και οι λήπτες διανύουν τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες νοσηλείας τους χωρίς καμία επιπλοκή. Το συντονισμό της επιχείρησης λήψης των οργάνων και εύρεσης των κατάλληλων ληπτών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη ανέλαβε ο ΕΟΜ, ενώ η όλη διαδικασία από τη στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή της διήρκεσε περίπου 45 ώρες. Στο χειρουργείο του «Ερρίκος Ντυνάν» προσήλθαν χειρουργικές ομάδες από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Γ.Ν.Α. «Λαϊκό», το Π.Γ.Ν. «Αττικόν», το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, καθώς και από τα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ιταλίας και της Ουγγαρίας. Αξιοσημείωτες ήταν η συνέπεια και η συνεργασία που επέδειξαν το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του «Ερρίκος Ντυνάν» και του ΕΚΑΒ Αθηνών.
      «Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη γέφυρα ζωής και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η δωρεά οργάνων απαιτεί επιστημονική αρτιότητα από την πλευρά του υγειονομικού προσωπικού και ιδιαίτερη μεγαλοψυχία από την πλευρά της οικογένειας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΜ. Νίκη απέναντι στο Θάνατο Από την πλευρά του ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ερρίκος Ντυνάν», καθηγητής Γεώργιος Νάκος, ανέφερε ότι, «όταν ο θάνατος στην εντατική είναι πλέον γεγονός και η τεχνολογία μάς δίνει τα μέσα, είναι ηθική υποχρέωσή μας να απευθυνθούμε στην οικογένεια του εκλιπόντος και να προτείνουμε τη δυνατότητα της δωρεάς οργάνων. Στην περίπτωση του 20χρονου δότη βρεθήκαμε απέναντι σε μία αξιοθαύμαστη και συγκινητική οικογένεια, που ήδη είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο μέσα από την απώλεια του παιδιού της να δώσει ζωή σε άλλους ανθρώπους. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα το προσωπικό τόσο της ΜΕΘ όσο και όλου του νοσοκομείου μας συνεργάστηκε άμεσα και αποτελεσματικά για τη διασφάλιση αυτού του δώρου ζωής. Κάθε περιστατικό δωρεάς μάς βγάζει όλους και πρώτα από όλους τον ίδιο το δότη περήφανους νικητές απέναντι στο θάνατο».

      Στο μεταξύ αύξηση 20% σε σύγκριση με πέρυσι καταγράφεται φέτος στον αριθμό δοτών οργάνων προς μεταμόσχευση στη χώρα μας. Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη δωρεά και στη μεταμόσχευση οργάνων, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη χάραξη ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, καθώς και το σχεδιασμό της επαναφοράς της Κάρτας Δωρητή Οργάνων.

Πηγή: https://makthes.gr/

Σχόλια