50χρονος Κρητικός χάρισε ζωή στην 23χρονη κόρη του με μεταμόσχευση ήπατος

Σπουδαίο ιατρικό επίτευγμα για τη χώρα μας - Με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη.


Ενας 50χρονος πατέρας από την Κρήτη χάρισε τη ζωή στην 23χρονη κόρη του.

Η παρθενική μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2024 στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τον καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γεώργιο Σωτηρόπουλο, με τη συμβολή του Γερμανού Καθηγητή Ντίτερ Μπρέρινγκ και την υποστήριξη του αναισθησιολογικού τμήματος.

«Ένιωσα ευλογημένος που βγήκα συμβατός και μπόρεσα να δώσω το μόσχευμα στην κόρη μου», ανέφερε ο πατέρας. 

Η περιπέτεια για την 23χρονη Ελένη άρχισε πριν από ένα χρόνο. Εάν ο πατέρας της δεν ήταν συμβατός, τότε θα έμπαινε στη λίστα και θα αναμετρόταν κάθε μέρα με τον καρκίνο.

Στην επέμβαση του 50χρονου και της 23χρονης συμμετείχαν 8 εξειδικευμένοι χειρουργοί και 5 εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι. Το χειρουργείο είχε διάρκεια 10 ωρών και ο δρ Σωτηρόπουλος παραδέχεται ότι είναι το πιο δύσκολο που έχει πραγματοποιήσει.

«Πήραμε το δεξιό μέρος, το δεξιό ήπαρ, τον δεξιό ηπατικό λοβό και τον μεταμοσχεύσαμε στην κόρη του αφού πρώτα είχαμε αφαιρέσει το δικό της το συκώτι. Έμεινε ο πατέρας με τον αριστερό του λοβό και το δεξιό του συκώτι πήγε στην κόρη του. Το ήπαρ έχει την φανταστική ικανότητα να αναπλάθεται και η ανάπλαση είναι τόσο δυναμική που μέσα στον μήνα του χειρουργείου έχει αναπτυχθεί στο 90% του αρχικού μεγέθους»ανέφερε ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων, Γεώργιος Σωτηρόπουλος.

«Ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο χειρουργείο με αυξημένο το άγχος και την αγωνία μας αφού δεν το είχαμε ξανά κάνει και της προσοχής μας να στηρίξουμε τα όργανα 2 ασθενών. Ξεχνάς τα πάντα όταν βλέπεις το χαμόγελο και την ευγνωμοσύνη στα πρόσωπά τους», είπε με τη σειρά της η Αικατρίνη Λαμπαρίου, συντονίστρια διευθύντρια αναισθησιολογικού τμήματος Λαϊκού Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους καθώς σε επιλεγμένους ασθενείς θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος της έλλειψης μοσχευμάτων από αποβιώσαντες δότες που υπάρχει στην Ελλάδα.


Πηγή:https://www.enikos.gr/society/metamoschefsi-ipatos-apo-zontano-doti-eniosa-evlogimenos-pou-vgika-

Σχόλια