Κρητικός καρδιοχειρουργός έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς εν μέσω κορονοϊού (video)

Ο καρδιοχειρουργός Νεκτάριος Κογεράκης, με καταγωγή από τη Βαγιωνιά Ηρακλείου, έκανε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς σε 55χρονο ασθενή μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Αθήνας στις 4 Απριλίου. Ξεκίνησε στις 3:30 το ξημέρωμα της 4ης Απριλίου και ολοκληρώθηκε περίπου πέντε ώρες αργότερα. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς που υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση εξελίσσεται ομαλά, όπως τόνισε ο κ. Κογεράκης.


Όπως ανέφερε ο Κρητικός καρδιοχειρουργός, δότης ήταν ασθενής που έχασε τη μάχη με τη ζωή στην Πάτρα και άμεσα οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ρίου ξεκίνησαν τις διαδικασίες για τη μεταμόσχευση της καρδιάς του θανόντος. Επισήμανε ότι οι μεταμοσχεύσεις θεωρούνται έκτακτες επεμβάσεις και για το λόγο αυτό δόθηκε το πράσινο φως να προχωρήσει, μετά τις αυστηρές οδηγίες και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Κογεράκης ευχαρίστησε τους συγγενείς του δότη για την απόφασή τους να χαρίσουν ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας αλλά και τους συναδέλφους του στο Ρίο που κινητοποιήθηκαν άμεσα.





Πηγή: https://www.tvopen.gr/watch/25767/stoonaseiohprothmetamosxeyshkardiasenmesokoronoioy

Σχόλια