ΑΠΘ: «Έφυγε» ο καθηγητής Ιωάννης Φούζας - Φτωχότερος ο ιατρικός κόσμος της χώρας και ο τομέας των μεταμοσχεύσεων

Ο καθηγητής Ιωάννης Φούζας άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Φεβρουαρίου 2020 ύστερα από γενναία μάχη με τον καρκίνο. 


Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής της κλινικής μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου, ο Ιωάννης Φούζας, στην πολύχρονη επιστημονική του πορεία, έσωσε εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ μέχρι τέλους αγωνίζονταν να οργανώσει καλύτερα τις μεταμοσχεύσεις, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη απ΄ όπου ξεκίνησαν, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Ήταν πρωτοπόρος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, με πλούσιο ερευνητικό έργο, δεκάδες δημοσιεύσεις στην πολυετή πορεία του και με ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα – σημεία σταθμό της πορείας του, την τριπλή μεταμόσχευση ήπατος και δύο νεφρών.

Με επιστολές προς το υπουργείο υγείας πρότεινε τη δημιουργία πιλοτικού μοντέλου - φορέα για δωρεά οργάνων και μεταμοσχεύσεων κατά τα πρότυπα της Ισπανίας, ενώ θεωρούσε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα ευρωπαϊκό κέντρο μεταμοσχεύσεων, ώστε να μη χάνονται ζωές και τόσα εκατομμύρια κάθε χρόνο.


Σχόλια